Buitenschilderwerk

Vanwege de oplosmiddelen in synthetische verf en de voor de professional schadelijke gevolgen, mag synthetische verf alleen nog maar buiten toegepast worden. Toch is er sinds 2010 e.e.a. veranderd…

Het Milieu…

Een veel besproken onderwerp. Ook in de verfsector.
In 2010 is de wetgeving betreffende Vluchtige Organische Stoffen, VOS-wetgeving, aangescherpt.
Wat is er verandert en wat betekent dit voor de consument?

De VOS-wetgeving bepaalt de hoeveelheid oplosmiddelen per liter verf, lijm of bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. VOS is dus de verzamelnaam voor chemische stoffen die na het aanbrengen van het product verdampen.
Voor verf wordt de hoeveelheid VOS uitgedrukt in gram per liter gebruiksklare verf. In 2007 mocht er in bijvoorbeeld één liter Sikkens Rubbol AZ maximaal 400 gr. VOS zitten. Sinds 2010 mag dit maximaal 300 gr. VOS zijn.

Voor wie en wat geldt deze regel?

Deze regel geldt voor alle oplosmiddelhoudende verven. Oplosmiddelhoudende verven (in de volksmond terpentine verdunbare verven) mogen sinds 2000 door de professionele schilder alleen nog maar buiten worden gebruikt. Hieraan verandert niets. De consument mag deze verven zowel binnen als buiten gebruiken.

Wat is de rol van VOS in de verf?

De vloeibare organische stoffen maken de verf vloeibaar en strijkbaar. Daarnaast zijn ze belangrijk om een homogeen product te krijgen van het bindmiddel met het pigment. Kort samengevat, VOS zijn nodig voor een optimale verwerkbaarheid van de verf.

Hoe zit het met de kwaliteit van de verf?

Inmiddels is de verf flink doorontwikkeld. De vloeiing is goed waardoor met de juiste voorbehandeling een net en strak resultaat behaald wordt. Er komen nog steeds nieuwe typen verf op de markt voor verschillende applicaties en ieder met weer andere eigenschappen. Over het geheel genomen is de kwaliteit zeer goed.

 

Binnenschilderwerk

Binnenschilderwerk dient te worden uitgevoerd met acrylverf.  Acrylverf vloeit weliswaar minder dan synthetische verf, maar na een goede voorbewerking en met gebruik van het juiste gereedschap mag het resultaat er absoluut zijn. Acrylverf is waterverdunbaar, oplosmiddel-arm en reuk-arm.