Wanneer moet uw huis geschilderd worden?
Een huis hoeft echt niet standaard elke 4 of 5 jaar geschilderd te worden. Hoe vaak u alles moet laten schilderen, is afhankelijk van een aantal factoren.
Wat is de kwaliteit van de ondergrond? Is het schilderwerk uitgevoerd door iemand met echt kennis van zaken en wordt het houtwerk af en toe schoongemaakt?
Ook waar u woont is van invloed. Woningen aan bijvoorbeeld de kust hebben te lijden van zand en zout, woningen in de buurt van drukke wegen of snelwegen van fijnstof en woningen in bosgebied van algen en mos.
Vuil houdt vocht vast en als vocht en vuil inwerken op de verf tast dat de verflaag aan en ontstaat verkleuring en onthechting. Kort om, hoe schoner het houtwerk hoe hoger de levensduur.
Daar naast heeft verf in donkere kleuren meer te verduren dan verf in lichte kleuren. Lichte kleuren reflecteren het zonlicht terwijl donkere kleuren zonlicht en warmte juist opnemen. Leg uw hand maar eens op een donkere deur die een uurtje in de zon heeft gestaan….
Door afwisselende warmte en kou gaat verf krimpen en uitzetten. En verf niet alleen…
Houtwerk zet ook uit als gevolg van vocht en als de zon er op staat verdampt het vocht weer en krimpt het houtwerk.
Doordat de werking van het hout anders is dan de werking van de verf kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in de verf. Hierdoor kan het hout weer meer vocht opnemen waardoor het weer meer gaat werken en er meer kleine scheurtjes ontstaan waardoor het hout nog meer vocht kan opnemen enz. enz.
Dit slijtageproces verloopt niet heel snel, maar na verloop van tijd zijn de effecten zeker zichtbaar en als u te lang wacht zal er op zeker moment houtrot ontstaan.
Wat kunt u zelf doen?
Houdt het schilderwerk schoon. In het voor- en najaar “een vochtige lap er over” met een milieuvriendelijk PH-neutraal schoonmaakmiddel opgelost in handwarm water, doet wonderen.
Woont u in een bovenwoning? Vraag het de glazenwasser!
Hou het zelf in de gaten
Loopt u af en toe een rondje om het huis en let op de volgende zaken:
- In hoeverre is de hoogglans van de verf nog aanwezig of juist verdwenen?
- Ziet de verflaag er nog intact uit of is deze gebladderd?
- Zijn er scheuren of barsten ontstaan langs glaslatten of in stopverf?
- Zijn alle houtverbindingen nog dicht of zijn deze gesprongen of gebarsten?
- Zijn er windscheuren (scheuren in de richting van de nerf) ontstaan in daklijsten?
- Is er spraken van zacht of zompig hout of houtrot?
Als u er niet uitkomt, neem u dan even contact met ons op.
Onderhoudscontract
Om te ontzorgen werken wij voor veel van onze cliënten met een onderhoudscontract.
Naast de reguliere onderhoudsbeurt komen wij ieder jaar op een afgesproken moment terug en inspecteren wij het schilderwerk.
Al onze bevindingen worden genoteerd en eventuele werkzaamheden worden met u besproken en ingepland. Indien er werkzaamheden binnen onze garantiebepalingen vallen kost het u niets. In het geval van bijvoorbeeld beschadigingen worden de werkzaamheden uitgevoerd tegen een uurtarief exclusief materiaalkosten.
Waar het om gaat is dat u zo veel mogelijk plezier hebt van uw woning en zich niet hoeft te bekommeren om het schilderwerk want wij houden uw schilderwerk nauw in de gaten.